Het verhaal van Piansa is een verhaal van liefde op het eerste gezicht. Toenl Pietro Staderini nog een kleine jongen was begon hij met serveren van koffie in een bekende Florentijnse bar, waar in de jaren zestig, 4000 kopjes koffie van goede kwaliteit, dagelijks geserveerd werden.
Het was daar waar Pietro koffie ontdekte en verliefd werd op  kwaliteitskoffie.

In zijn dertigjarige ervaring met een van de oudste en meest prestigieuze Italiaanse koffiebranders, leerde Pietro om onderscheid te maken tussen de beste koffiebonen.

In 1976 besloten Pietro en zijn vrouw om een eigen Caffetaria in Florence te beginnen, Caffetaria Caffe Piansa, echter zijn probleem was dat geen enkele aanbieder was die de gewenste kwaliteit koffiebonen kon leveren.

 Zelfs aanbieders van geroosterde espressobonen met soorten zoals  Jamaica Blue Mountain, Hawaii Extra Fancy of Puerto Rico Yauco Selecto konden niet aan de hoge kwaliteitseisen van Torrefazione Caffe Piansa voldoen.

Om die reden besloot hij om zijn eigen koffiebonen te roosteren, hij startte met uitsluitend de beste kwaliteit.
Hij selecteerde  de beste en mooiste bonen op de koffiemarkt, echte kwaliteitsbonen: Pietro’s Choice.


Niet alle koffiebonen,  zelfs  de beste kwaliteit koffiebonen, rijpen niet op hetzelfde moment. Het is zelfs mogelijk dat sommige koffiebonen niet geroosterd kunnen worden omdat ze de smaak van de koffie negatief kunnen beïnvloeden.

Pietro Staderini selecteert de ongeroosterde koffiebonen zelf en ziet erop toe, dat uitsluitend de gewenste kwaliteit geroosterd wordt.

Het proces van selecteren waarbij de lichtere, onrijpe bonen eruit gehaald worden, wordt nog steeds door Pietro Staderini zelf met de hand gedaan.  Tijdens het roosterproces ontwikkelen zich de aromatische elementen in de koffiebonen, zo ontstaat het fantastische smaakprofiel van  Torrefazione Caffe Piansa melanges en single origins.
De roostertijd bepaalt in grote mate de kwaliteit van een koffie, een precisiewerk dat door Pietro zeer zorgvuldig bepaald wordt. Om deze reden heeft Pietro een eigen roosterapparaat, met een maximale capaciteit van 60 kg, zodat altijd de juiste roostertijden aangehouden kunnen worden.

Waarom is dit zo belangrijk? Ongebrande koffie wordt perfect gebrand op dat ene speciale moment, precies op dat juiste moment, niet eerder en niet later, daarna wordt snel terug gekoeld en wordt het verpakt.

Bij Torrefazione Caffe Piansa worden slechts 1000 zakken ongebrande koffiebonen per jaar verwerkt.

Dit heeft zijn reden: Er zijn van deze kwaliteit ongebrande koffiebonen slechts beperkte hoeveelheden op de wereldkoffiemarkt beschikbaar,  bovendien laat het ambachtelijke productieproces grote volumes niet toe.

Om deze reden blijft Torrefazione Caffe Piansa die ambachtelijke koffiebrander met 1000 zakken per jaar.

Zodra de koffiebonen geroosterd zijn, worden deze na afkoeling snel verpakt, omdat door blootstelling aan lucht  een aantal vluchtige elementen, die de intense smaak bepalen, snel verdwijnen.
Daarom heeft Torrefazione Caffe Piansa ook gemalen melanges en diverse espresso pods in verpakkingen 18/54 stuks.
Om de topkwaliteit te waarborgen zijn de espresso pods individueel verpakt in hoogwaardige folie. Espresso pods zijn er in verschillende melanges en single origins, zoals I Magnifici 10, Miscela 10+1, Jamaica Blue Mountains, Hawaii Kona Kai, Puerto Rico Yauco Selecto, en Decaffeinato